Somatics

Wat is Somatic Movement?

In het kort: Soma betekent lichaam. Somatics is een term gebruikt door Thomas Hanna. Hanna omschrijft de soma als het ervaren van het lichaam van binnenuit, met specifieke aandacht tijdens het bewegen wordt je je dieper bewust van je beweeg potentieel.

Wat is de relatie met bewegingsklachten?

Als kind bewegen we natuurlijk en vrij. Bij het ouder worden, krijgen we vaak te maken met trauma’s, Psychisch of fysiek van aard, of beide. Dit hoeven niet heel grote, ingrijpende dingen te zijn. Denk aan het verzwikken van je enkel, of een val. Maar dat kan natuurlijk wel. Bijvoorbeeld grote operaties aan het lichaam. Psychische klachten kunnen variëren van kleine teleurstellingen tot grote verliezen.

Dit soort gebeurtenissen heeft invloed op ons bewegingspatroon. Anders geformuleerd: emotion changes motion, maar ook motion changes emotion.

Voel jij je bijvoorbeeld verdrietig, gefrustreerd of heb je veel stress, dan heeft dit invloed op je spieren en hoe je beweegt. Je wordt stijver, krijgt last, misschien steeds op dezelfde plek, misschien zwerven de klachten door het lichaam.

Door de aangeboren beschermingsreflex van het lichaam spannen spieren zich na de eerder genoemde trauma’s aan. Door die spanning verandert het lichaamszwaartepunt en zal het lichaam op zoek gaan naar een nieuw zwaartepunt. Hierdoor verandert  de spierspanning in het hele lijf.

Met de tijd, terwijl het trauma al voorbij is, komt het vaak voor dat dat men “vergeet” om de contractie weer los te laten. Wanneer de spieren onnodig aangespannen blijven, spreken we van sensomotorische amnesie. 

Er ontstaat een verminderd gevoel in bepaalde spieren waardoor er een situatie ontstaat waarbij de spieren niet meer goed kunnen worden aangestuurd. Dit resulteert in pijn en de bewegingsmogelijkheden worden beperkt. In de hersenen wordt vervolgens de beweging gekoppeld aan de pijn, zonder dat er daadwerkelijk iets stuk is.

Hoe helpt Somatic Movement?

Tijdens Somatic Movement gebruik je het brein en je focus om weer controle te krijgen over de vergeten spieren. Tijdens een sessie leid ik je door een reeks oefeningen die jou helpen weer controle te krijgen. Je leert hierdoor oude (en niet functionele) bewegings-patronen te overschrijven en nieuwe te “ïnstalleren”. Deze reeks kun je vervolgens thuis oefenen.

En wat zijn de resultaten?

De meeste mensen voelen zich heel ontspannen meteen na de eerste sessie. De ademhaling is rustig en men staat stevig met de voeten op de grond.

Opvallend is dat het postuur vaak enorm verbeterd is ten opzichte van het begin. Bij sommigen triggert een sessie emoties die zich vast hebben gezet in het lichaam.

Na een aantal sessies, ik raad er minimaal 6 aan, zul je merken dat je weer makkelijker beweegt. Het mooie is dat je vervolgens het lijf weer makkelijker kunt belasten. Omdat het goed functioneert kan het bijdragen aan betere sportprestaties bijvoorbeeld.
Niet alleen fysiek zul je meer belastbaar zijn maar ook mentaal. Je leert je grenzen voelen en bewaken omdat je na een aantal sessies heel goed kunt voelen wat comfort is.